Ekologisk, biodynamisk och naturlig odling av vinstockar innebär större respekt för naturen. Vinodling med ekologiska metoder förbrukar inte jorden, utan bevarar mikroorganismer och mikrofloran i marken. Denna typ odling minskar även erosion och avrinning. Att inte använda olika kemiska bekämpningsmedel medför dessutom att vattenresurserna inte belastas på det sätt som sker vid kemisk besprutning av jorden.
Båstad Vinhandel certifiering: SE-EKO-04
Ekologiskt
Det som i dagligt tal kallas för "ekologiskt vin", är vin som är gjort på ekologiskt odlade druvor. Sedan 2013 har det blivit möjligt att certifiera hela produktionsprocessen. Certifieringen ska vara gjord av något av de organ som har hand om certifiering av ekologiska produkter i respektive land.
Biodynamiskt
Biodynamiskt jordbruk innehåller ett kretsloppstänkande som kan liknas vid ett självförsörjande ekologiskt jordbruk. Jordbruket strävar efter att skapa fullständiga kretslopp i liten skala och att bygga upp och stärka de ekologiska systemen i jorden. Kompostering och vallodling är två viktiga metoder.
Grundläggande för det biodynamiska jordbruket är dess holistiska synsätt: att gården ses som en individuell organism där växtlighet, djurhållning och markens bördighet samverkar. Odlingsformen härrör från Rudolf Steiners seminarier om jordbruk 1924, och utgår ifrån en antroposofisk världsbild.
(Källa Wikipedia)
Natutligt
För naturviner finns inget konkret regelverk och inget övergripande kontrollorgan, men tex i Frankrike finns ett lokat certifieringsorgan och fler är på gång.
Primärt är att odlingen av druvorna ska ske med ekologiska eller biodynamiska metoder. Jäsningen ska enbart ske med duvans naturliga jäst (jämför med att köpa industriell jäst) och ingen manipulation av musten eller vinet är tillåten. Endast en begränsad mängd sulfit kan tillsättas, men det diskuteras vad som är en rimlig gräns. Värdena varierar mellan 0-50 mg/liter.
Fördelarna för konsumenterna av ekologiskt vin är många. Vin framställt utan syntetiska tillsatser innehåller inte ämnen som kan vara skadliga för hälsan, (förutom alkohol förstås). I ekologiskt vin är doserna av svavel (SO2) begränsade. Svavel sätts ofta i samband med besvär såsom huvudvärk och halsbränna. Ekologiskt vin har också visat sig ha kvar sina halter av tanniner, aminosyror, vitaminer, mineraler och spårämnen i större utsträckning.
En fördel för vinodlarna är att de undviker kontakt med preparat som kan vara skadliga för hälsan. Hos en konventionell vinodlare inandas arbetarna ångor från dessa kemikalier och är i princip i ständig kontakt med farliga aktiva ämnen. Idag är kemiska bekämpningsmedel starkt misstänkta för att orsaka ohälsa bland arbetare på vingårdar.
Slutligen när det gäller smak, så ger ekologiska viner en återspegling av områdets terroir där vinet kommer ifrån och även det klimat som rått på platsen under året. Vi får en förhöjning av upplevelsen och intressantare och smakrikare viner.